جنسیت و رده سنی
اسباب بازی تقویت هوش کودک
اسباب بازی تقویت مهارت کودک
بازیهای گروهی یکی از جنبههای مهم آموزش مدرسه ابتدایی است، زیرا به دانشآموزان کمک میکند تا مهارتهای اجتماعی و عاطفی مهمی را که برای موفقیت در کلاس و خارج از آن ضروری است، توسعه دهند. با درگیر شدن در بازی های گروهی، کودکان میآموزند که چگونه به طور موثر با دیگران همکاری کنند، نیازها و ایدههای خود را در میان بگذارند و روابط بین فردی را هدایت کنند.
بازی گروهی علاوه بر ارتقای رشد اجتماعی و عاطفی میتواند یادگیری تحصیلی را نیز افزایش دهد. به عنوان مثال، فعالیتهای گروهی میتواند به کودکان کمک کند تا مهارتهای حل مسئله، تواناییهای تفکر انتقادی و خلاقیت خود را توسعه دهند. علاوه بر این، بازی گروهی میتواند فراگیری زبان را تسهیل کند، زیرا کودکان فرصتهای زیادی برای تمرین مهارتهای گفتاری و شنیداری خود در حین تعامل با همسالان خود دارند. در ادامه بهترین بازیهای کلاسی برای مقطع دبستان را به شما معرفی خواهیم کرد تا به عنوان معلم، مربی یا هر نقش دیگری بتوانید این بازیهای جذاب و سرگرم کننده را با دانشآموزان انجام دهید.
تعداد بازیکنان: ۶ نفر به بالا
نحوه بازی: بازی تخته یکی از بازیهای جذابی است که ذهن خلاق کودکان را به چالش میکشد. برای انجام این بازی باید دانش آموزان به دو گروه تقسیم شوند و هر گروه یک ماژیک داشته باشد. سپس باید تخته را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید. معلم کلاس موضوعی را عنوان میکند مثلا میگوید: «پاییز»
حالا دانش آموزان هر گروه به نوبت باید در روی تخته تعداد کلماتی که مربوط به پاییز است را بنویسند. مثلا:
دانش آموزان گروه اول در سمت راست تخته مینویسند: برگ زرد، غروب، هوای سرد،…
دانش آموزان گروه دوم در سمت چپ تخته مینویسند: خش خش برگ، درختان بدون برگ، قهوه، پالتو…
قوانین: در هر نوبت از هر دو گروه فقط یک دانش آموز پای تخته میآید و کلمات را در قسمت گروه خودش مینویسد. سپس میتواند جای خود را با نفر بعدی خود عوض کند. در انتها کلمات مشابه در هر دو گروه خط میخورند و فقط کلمات متفاوت باقی میمانند. معلم کلمات متفاوت هر گروه را میشمارد و گروهی که بیشترین واژگان را نوشته باشد برنده بازی میشود.
تعداد بازیکنان: ۶ نفر به بالا
نحوه بازی: بازی املای زنجیرهای نیز با خلاقیت و واژگان سر و کار دارد و کمی نسبت به بازی دیکشنری گول زننده چالشبرانگیزتر است. در این بازی ابتدا کلمهای توسط معلم یا یک دانشآموز بر روی تخته نوشته میشود. دانشآموز بعدی باید با سه یا چهار حرف آخر این کلمه، یک کلمه جدید بسازد و دانشآموز بعدی نیز همین کار را تکرار میکند و این زنجیره تا جایی ادامه پیدا میکند که یک دانش آموز دیگر نتواند کلمه جدیدی بسازد و از زنجیره خارج میشود. مثلا:
کتاب – تابش – آبشار – شارلاتان….
قوانین: از حروف اضافه برای ساختن کلمات نمیتوان کمک گرفت. اگر بازی در ادامه خیلی سخت شد، معلم میتواند کلمه جدیدی را بنویسد و بازی را مجدد ادامه دهد.
تعداد بازیکنان: ۲ نفر به بالا
این بازی دقیقا شبیه به بازیهایی است که در گذشته و همین اکنون نیز داخل مجلههای رشد یا کتابهای سرگرم کننده دیده میشود. این بازی بسیار ساده است و همه بچهها با مشارکت هم آن را انجام میدهند. البته برای تمرکز بیشتر میتوان بچهها را به چند گروه کوچک تقسیم کرد. سپس جلوی هر گروه دو کارت مشابه با چند تفاوت بسیار جزئی گذاشته میشود. کودکان باید تشخیص دهند که این دو کارت چه تفاوتهایی بایکدیگر دارند و یا چه چیزی در یکی از تصاویر نیست. این بازی دقت و تمرکز کودکان را افزایش میدهد و آنها را برای نگاه کردن جزئی به مسائل آماده میسازد.
تعداد بازیکنان: ۲ نفر به بالا
نحوه بازی: این بازی برای تقویت حافظه بسیار مفید است و میتواند حافظه کودکان را به چالش بکشد. هرچند این بازی علاوه بر دانشآموزان دبستانی برای نوجوانان و دبیرستانیها نیز جذاب خواهد بود. نحوه بازی به این صورت است که باید یک عکس با چندین جزئیات مختلف را انتخاب کنید. یعنی عکسی که درونش چندین چیز مختلف با رنگها و شکلهای مختلف وجود داشته باشد. سپس این عکس را به دانش آموزان نشان دهید و از آنها بخواهید به دقت به تصویر نگاه کرده و به جزئیات توجه کنند. پس از یک دقیقه عکس را قایم کنید و درباره تصویر از بچهها سوال بپرسید. به عنوان مثال:
در انتها که به همه سوالات جواب داده شد، میتوانید تصویر را مجدد نشان دهید تا بچهها متوجه شوند حدسهایشان چقدر درست بوده است. برای جذابتر شدن بازی میتوانید بچهها را به دو گروه تقسیم کرده و به هر کدام دو تصویر متفاوت نشان بدهید. گروهی که بیشترین جواب درست را به سوالات داده باشند، برنده بازی خواهند بود.
تعداد بازیکنان: ۸ نفر به بالا
نحوه بازی: این بازی جذاب یکی از بازیهای موثر بر روی خلاقیت دانشآموزان است و گروه سنی خاصی ندارد. دانشآموزان در هر مقطعی میتوانند این بازی را انجام دهند. نحوه بازی به این شکل است که ابتدا معلم در مقابل یک دانش آموز کاغذ سفیدی را قرار میدهد و به او یک دقیقه فرصت میدهد تا یک نقاشی بر روی آن بکشد، پس از اتمام یک دقیقه کاغذ را به دانش آموز بعدی میدهد و او باید ادامه نقشی نفر قبلی را تکمیل کند. این زنجیره ادامه پیدا میکند تا زمانی که همه دانشآموزان اثر هنری خود را بر روی کاغذ نقاشی پیاده کرده باشند. در نهایت با یک شاهکار جمعی رو به رو میشوید که هر دانش آموز نقشی در آن داشته است. میتوانید به عنوان یک اثر هنری جمعی این نقاشی را بر روی دیوار نصب کنید.
تعداد بازیکنان: ۵ نفر به بالا
نحوه بازی: این بازی جذاب با هدف آشنایی دانشآموزان یا یکدیگر طراحی شده و معمولا در اوایل سال تحصیلی انجام میشود. هر چند این بازی را میتوان در هر زمانی از سال انجام داد. نحوه بازی به این شکل است که هر دانش آموز به نوبت باید سه جمله درباره خود بگوید که دو جمله حقیقت دارد و یکی از آنها دروغ است. مثلا:
دانش آموزان باید حدس بزنند که از بین این سه جمله کدام یک درباره این دانشآموز دروغ است. در نهایت بچهها اطلاعات جالبی درباره همدیگه یاد میگیرند و به حس اعتماد به نفس بچهها نیز در معرفی کردن خودشان کمک میکند.
تعداد بازیکنان: ۵ نفر به بالا
نحوه بازی: این بازی نیز به هنر نقاشی و خلاقیت مربوط میشود و ذهن کنجکاو کودکان را به چالش میکشد. نحوه بازی به این شکل است که ابتدا یک دانشآموز باید بر روی یک برگه نقاشی سر یک موجود را بکشد، این سر میتواند سر یک انسان، حیوان یا یک موجود تخیلی باشد. پس از اینکه دانش آموز اول سر آن موجود را میکشد باید برگه را به شکلی تا بزند که آن سر دیده نشود؛ سپس برگه را به نفر بعدی میدهد و دانشآموز بعدی باید ادامه نقاشی نفر قبلی را تکمیل کند و بدون دیدن سر آن موجود، برایش یک بدن بکشد. دوباره دانشآموز بدن را تا میزند و به ننفر بعدی میدهد. نفر آخر باید یک پا برای این موجود بکشد. در نهایت معلم برگه کامل شده را به بچهها نشان میدهد. این بازی علاوه بر افزایش خلاقیت لحظات بسیار بامزهای را در کلاس ایجاد میکند. شما میتوانید عکس این موجودات ترکیب شده را به عنوان یادگاری بر روی دیوار بزنید.
تعداد بازیکنان: ۶ نفر به بالا
نحوه بازی: بیشتر دانشآموزان و بزرگسالان با این بازی آشنا هستند. بازی پانتومیم تفکر خلاق و تفکر نقادانه دانشآموزان را پرورش میدهد و حس اعتماد به نفس را در آنها افزایش میدهد. برای این بازی دانشآموزان باید به دو گروه مختلف تقسیم شوند. سپس به یک گروه یک کلمه داده میشود و یکی از دانش آموزان باید آن کلمه را به صورت پانتومیم برای گروه دیگر اجرا کند. در نهایت گروهی بیشترین جواب درست را داده باشند، برنده میشوند. برای انجام این بازی میتوان از کلمات مربوط به یک درس استفاده کرد تا جنبه آموزشی نیز داشته باشد.
تعداد بازیکنان: ۱۰ نفر به بالا
نحوه بازی: این یک بازی خنده دار و بامزه برای دانشآموزان مقطع ابتدایی است که میتواند بسیار سرگرم کننده باشد. برای انجام این بازی دانشآموزان باید به صورت دایره روی زمین یا دور یک میز بنشینند. سپس یکی از دانش آموزان باید جمله یا عبارتی را در گوش نفر کناری خود زمزمه کند. این عبارت از نفر دوم به نفر بعدی و در نهایت به نفر آخر انتقال پیدا میکند. در انتها نفر آخر باید با صدای بلند آن عبارت را بگوید که معمولا بسیار متفاوت از جمله نفر اول است و میتواند بسیار خنده دار باشد.
تعداد بازیکنان: ۶ نفر به بالا
نحوه بازی: این بازی برای تقویت حافظه و پرورش خلاقیت بسیار مفید است. برای انجام این بازی جذاب از دانش آموزان بخواهید در یک دایره بایستند و یک توپ یا کیسه لوبیا را به سمت یکدیگر پرتاب کنند. هر بار که کسی توپ را میگیرد، کلمه ای را میگوید که در یک دسته از پیش تعیین شده (مانند حیوانات، رنگ ها، کشورها) قرار میگیرد. اگر کسی توپ را رها کند یا یک کلمه را تکرار کند، باید از بازی بیرون برود. بازی تا زمانی ادامه مییابد که فقط یک نفر ایستاده بماند و برنده بازی اعلام میشود.
تعداد بازیکنان: ۶ نفر به بالا
نحوه بازی: این بازی بیشتر جنبه سرگرمی دارد و هیجان زیادی را در دانشآموزان ایجاد میکند. نحوه بازی به این شکل است که دانشآموزان باید در یک دایره بنشینند و سپس یک توپ یا یک اسباب بازی نرم را به یکدیگر بدهند. هنگام رد و بدل کردن توپ یک موسیقی پخش میشود؛ زمانی که موسیقی قطع شود، توپ دست هر کس باشد باید از بازی بیرون برود. این بازی تا زمانی ادامه پیدا میکند که فقط یک نفر باقی بماند.
تعداد بازیکنان: ۶ نفر به بالا
نحوه بازی : بازی خانه مادر بزرگ از هر دانشآموز یک راوی میسازد و آنها را به داستانگویی تشویق میکند. اگر میخواهید خلاقیت دانشآموزان را افزایش دهید حتما از این بازی جذاب استفاده کنید. نحوه بازی به این شکل است که نفر اول جمله خود را به با این عبارت شروع میکند:
من به خانه مادر بزرگ میروم
نفر دوم باید جمله او را ادامه دهد و مثلا بگوید: من به خانه مادر بزرگ میروم تا بتوانم…
این بازی میتواند تا هر زمان که دانشآموزان تمایل داشتند ادامه پیدا کند.
تعداد بازیکنان: ۸ نفر به بالا
نحوه بازی: بازی الفبا با کلمات سر و کار دارد و ذهن کودک را به چالش میکشد. برای انجام این بازی ابتدا باید یک موضوع انتخاب شود؛ مثلا حیوان؛ سپس دانش آموزان باید به ترتیب حروف الفبا میوههای مختلف را بگویند: به عنوان مثال:
آهو- بزغاله- پلنگ- تمساح…
بازی بیست سوالی
تعداد بازیکنان: ۱۰ نفر به بالا
نحوه بازی: این بازی اهمیت بحث گروهی را برجسته میکند و نشان میدهد که چگونه گروهها باید اطلاعات را تجزیه و تحلیل کنند و یک پاسخ واحد ایجاد کنند. نحوه بازی به این شکل است که ابتدا دانشآموزان به دو گروه تقسیم میشوند. سپس گروه اول با مشورت با یکدیگر کلمهای را با هر موضوع دلخواهی انتخاب میکنند. پس از اینکه کلمه مورد نظر با توافق جمع انتخاب شد، گروه دوم میتوانند با پرسیدن ۲۰ سوال به این کلمه دست پیدا کنند. در نظر داشته باشید که سوالها باید طوری باشد که جواب آن فقط بله یا خیر باشد. اگر پس از اتمام بیست سوال گروه دوم بتوانند به جواب برسند، برنده میشوند.
تعداد بازیکنان: ۶ نفر به بالا
نحوه بازی: بازی گفتگو با چشم بسته یک بازی جذاب بوده که به دانشآموزان کمک میکند بایکدیگر تعامل داشته باشند. در این بازی دانشآموزان به صورت دایره دور هم جمع میشوند. سپس شما باید چشمهای یکی از دانشآموزان را با یک پارچه ببنید و آن را به مرکز دایره بفرستید. سپس دانشآموزی که چشمهایش بسته شده باید در مرکز دایر بچرخد و زمانی که متوقف شد باید انگشتش را به سمت یکی از دانشآموزان بگیرد. سپس آن دانشآموز باید با یک صدای خنده دار صحبت کند و دانشآموزی که چشمش بسته است باید نام او را حدس بزند.
بازیهای گروهی در یک محیط کلاسی مزایای متعددی از جمله بهبود کار تیمی و همکاری، افزایش مهارت های ارتباطی و اجتماعی، افزایش انگیزه برای یادگیری و ایجاد اعتماد به نفس دارند. این فعالیتها فرصتی برای دانش آموزان فراهم میکند تا با یکدیگر تعامل داشته باشند، ایدههای خود را به وضوح بیان کنند و در جهت یک هدف مشترک کار کنند. با شرکت در بازیهای گروهی سرگرمکننده و جذاب، دانشآموزان میتوانند مهارتهای مهم زندگی را توسعه دهند که به آنها در موفقیت تحصیلی و اجتماعی کمک میکند. شما چه نوع بازی گروهی را انتخاب میکنید؟
15 نظر در “معرفی بهترین بازی های کلاسی برای مقطع دبستان در مدرسه”
خونه مامان بزرگه عالی بود ممنون
سلام خدا خیرتون بده. چفدر عالی و خلاقانه
خوب بود متشکرم
بسارعالی بود
خیلی هم کامل و واضح توضیح داده بودین، بازهم تشکر
خیلی خیلیییی عالی بود سپاسگزارممم🙏🏻
سلام وقت بخیر
من مربی قران هستم می خواستم علاوه بر قران خواندن برای بچه ها بازی و سرگرمی ای انجام بدم، پیشنهاد شما چیه؟
به به عالی و کاربردی بود
خوب بود اما بیشتر در مقطع ابتدایی استفاده میشود
سلام
واقعا فوق العادست
دستتون درد نکنه
خیلی کمک کنندست
دست مریزاد
عالی بود و جدید
سلام من یک معلم کلاس اول هستم که امسال اولین سال تدریس در کلاس اول را تجربه می کنم و خیلی استرس دارم دنبال بازی مناسب برای اولین روز کلاس میگشتم و تونستم یکی از بازی هایی که شما اینجا قرار دادین رو انتخاب کنم ممنون ازتون
سلام من یک معلم هستم و به دنبال یک بازی می گشتم که برای تنوع در کلاس درس و ارتباط بیشتر با دانش آموز کاربرد داشته باشد.ممنون از شما بخاطر مطالب کاربردی تون..اگر ممکنه بازی هایی که میشه در کلاس برای گروه سنی بالاتر و دانش آموز راهنمایی و دبیرستان به کار برده بشه هم برامون مطلب بذارید..متشکرم،موفق باشید.
سلام
خیلی عالی بود
سلام. خوشحالم که راضی بودید. ممنون از توجه شما.