دیگر مقالات

چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال)

چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال) 1

مقاله گزیده ای از صحبت های خانم ندا نصیری ،مولف 14 جلد کتاب در زمینه رشد مهارتهای کودک در زمینه بازی برای تقویت حافظه شنیداری و دقت و تمرکز کودکان است.
امروزه بسیاری از معضلات بچه ها در مهدکودک ها ،پیش دبستان ها و مدارس عدم تمرکز کافی در هنگام بازی، گوش دادن به درس یا هنگام درس خواندن هست و اینها بخش عمده اش بر می گردد به اینکه بچه ها توانایی تحلیل و تجزیه شنیداری درست را ندارند و این ها از طریق انواع بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان به راحتی قابل ارتقا هست و شما به راحتی از طریق بازی های شنیداری می توانید حافظه و تمرکز شنیداری بچه ها را تقویت کنید.

گوش کردن و شنیدن دو عملکرد کاملا متفاوت با هم هستند

شنیدن یعنی اینکه شما توانایی دریافت اطلاعات شنیداری را از طریق اجزای گوش دارید و تقریبا همه افرادی که از نظر شنیداری دچار مسئله فیزکی نیستند قایلیت شنیدن را دارند اما گوش کردن یک مهارت ارادی هستش و توانایی تجزیه و تحلیل و واکنش در برابر اصوات محسوب می شود.
که همینطور که گفتم گوش کردن یک کار ارادی و شنیدن یک کار غیر ارادی است.
پس همه ما میتوانیم بشنویم ولی گوش کردن دست خودمان هست و ما باید این مهارت را در خودمون یا بچه ها تقویت بکنیم.
تقویت کردن مهارت گوش کردن کمک می کند که بچه ها حافظه و تمرکز شنیداری شون رشد بکنه و در راستای تقویت حافظه کودکان  و تمرکز شنیداری ،حافظه کوتاه مدت و سپس حافظه بلندمدت هم تقویت شود.
انسان توانایی این را دارد که مغز خودش را برای گوش کردن تقویت کند و این یک کار ضروری برای بچه هاست.
خیلی وقتها ما انرژیمون را میگذاریم که یک کودک از نظر درسی پیشرفت کند،ولی گاهی وقت ها یک سری بازی های ساده مهارت های ذهنی کودک را بالا می برد و آموزش یادگیری کودک را سرعت می بخشد.

دکتر آلفراتوماتیس یک پزشک متخصص گوش و حلق و بینی یک فرانسوی هستند که حدود پنجاه شصت سال پیش زندگی می کردند و ایشون تحقیقات خیلی زیادی را در زمینه عملکرد شنیدن و مهارت های شنیداری کودکان انجام دادند و ایشون معتقد است که گوش اصلی ترین کار را در یکپارچه کردن سیستم عصبی دارد و در نتیجه به عنوان یک عضو کلیدی در رشد مهارت های ذهنی بویژه حافظه و تمرکز شنیداری نقش بزرگی دارد.

در هر ثانیه اطلاعات زیادی از طریق گوش به مغز وارد می شود و اینها غیر قابل کنترل هستند یعنی بچه ها بخصوص امروزه که با استفاده از ابزار دیجیتال مشغول به فعالیت هستند ورود اطلاعات بیشتر شده، تلویزیون، رادیو ،موزیک ،موبایل و اینترنت و تمام چیزهایی که در اینترنت وجود دارد باعث می شود که اطلاعات زیادی وارد مغز بچه ها بشود که یک بخشی از اونها از طریق گوش هست،که اگر در امر ورود این اطلاعات اختلالی ایجاد شود توانایی تجزیه و تحلیل پایین می آید و اگر بچه ها از لحاظ شنیداری مهارت های لازم را کسب نکنند در ورود این اطلاعات و تجزیه و تحلیل آن اختلال ایجاد می شود.
در نتیجه ما کودک خود را به کم هوشی ،حواس پرتی یا عدم تمرکز متهم می کنیم.
بسیاری از بچه های ما که در واقع بزرگسالان پرمشکل فردا محسوب می شوند، دارای اختلالاتی در امر یادگیری هستند و بعضی از این اختلالات به موارد دیگر بر می گردد ،ولی بخشی از این اختلالات به درست گوش نکردن بر میگردد.
در این مقاله ما با معرفی چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری ساده سعی می کنیم علاوه بر اینکه زمان شاد و خوبی را در کنار فرزندتون دارید ،مهارتهای شنیداری کودکتون را هم رشد دهید.

معرفی چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری

بازی کدوم گوش

هدف جهت یابی صدا و تقویت تمرکز شنیداری کودک هست.
کودک را روی صندلی می نشانی و پشت سرش قرار می گیریم. دو تا کفگیر را بر می داریم یا چشمای کودک را می بندیم و ازش میخواهید به سمت شما برنگردد.
با کفگیر به یک طرف سمت راست یا چپ پشت سر کودک ضربه می زنیم و کودک باید صدا را از جهتی که شنیده است تشخیص بدهد و دستش را به همون سمت دراز کند که این دست میتواند به سمت راست چپ و گاهی هم وسط قرار بگیرد . برای ایجاد تمرکز در کودک و بالابردن دقت شنیداری او می توانید چندین باز پشت سرهم صدا را در یک جهت درآورید برای اینکه کودک دقت بیشتری داشته باشد و متوجه شود که پیوسته تغییر جای صدا را نداریم.

چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال) 6
چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال) 8

بازی از این ور از اون ور

در بازی از این ور از اون ور هدف جهت یابی صدا و تقویت تمرکز شنیداری کودک هست. چشم های کودک را با چشم بند می بندیم چند دور او را می چرخانیم تا حس جهت یابی اش را از دست بدهد و متوجه نشود کدام سمت است. سپس او را به آرامی صدا می کنیم کودک باید با چشمان بسته به جهت صدا اشاره کند.
در کلاسهای گروهی در مهدکودکها و مدارس شما میتوانید این کار را با دوستان بچه ها انجام دهید. بچه ها دور یک فرد حلقه بزنند یک کودک وسط جمع قرار می گیرد، چشمانش رو می بندیم اون رو چند دور میچرخانیم و سپس بدون اینکه صحبتی بین شما و بچه ها انجام بگیرد به یکی از بچه ها اشاره می کنیم و اون اسم کودک را صدا می کند.
کودکی که در وسط دایره قرار گرفته با دست باید جهت صدا را پیدا کند و بر اساس دقت شنیداری کودک باید گوش کند و بگوید صدای کدوم دوستش هست و تشخیص صدا دهد و نام دوستش را هم بگوید،این یک نمونه عالی بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان است.

چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال) 10
چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال) 12
بازی های بازی‌دونه

بازی عروسک های خندان

در بازی عروسک های خندان آشنایی با الگوهای ریتمیک مختلف و درک و تشخیص آنها از یکدیگر و تقویت حافظه شنیداری را داریم.
سه الگوی مختلف ریتمیک را انتخاب کنید برای هریک از الگوهای فوق یک حالت از عروسک در نظر بگیرید.
به طور مثال با شنیدن ریتم یک ،مثلا دو ضرب زدن ،عروسک را بغل کنند،با ریتم دو  مثلا سه ضربه پیوسته،عروسک را بچرخانند و با ریتم سه  چهار ضربه که مثلا روی ریتم یک مکث دارید ،عروسک را پشت سرشان قایم کنند.
این بازی کودکان بسته به گروه سنی کودکان می تواند از دو تا شش حالت ریتمیک مختلف داشته باشد.
بهتر است این بازی را چند روز یکبار با همان ریتم ها تکرار کنید تا حافظه شنیداری کودک تقویت گردد.

چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال) 14
چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال) 16

بازی نزدیکم یا دور؟

در بازی نزدیکم یا دور هدف تشخیص قوی یا ضعیف بودن صدا و افزایش دقت شنیداری است.از کودک بخواهید تا خوب به وسایل داخل اتاق نگاه کند. کودک را از اتاق خارج کرده و جای یک وسیله را مثلا گلدان،موبایل و … را عوض کنید، کودک را صدا کرده و برای او توضیح دهید که جای یک وسیله در اتاق عوض شده و او باید آن را پیدا کند.
سپس با یک خودکار روی میز ضربه بزنید اگر به آن وسیله نزدیک شد بلندتر و اگر از آن دور شد صدا آرام تر شود. دقت کنید که تنظیم صدا توسط شما کمک زیادی به تشخیص بهینه کودک می کند. بنابراین ابتدا ضربات بسیار آرامی بر روی طبل بزنید تا بتوانید کم کم صدا را تا بالاترین حد ممکن برسانید. بسته به گبه گروه سنی بچه ها جای اشیا را انتخاب کنید تا بازی نه خیلی سخت و نه خیلی راحت باشد.
اگر اتاق خیلی شلوغه یا فضا برای کودک نا آشناست یک میز انتخاب کنید و روی میز تعدادی وسیله قرار دهید و سپس یک وسیله را بردارید و از کودک بخواهید جای اون وسیله را پیدا کند.

چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال) 18
چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال) 20

در روزهای بعد به نمونه های بیشتر بازی برای تقویت حافظه شنیداری اشاره خواهم کرد.

چند تا از بازی های بازی‌دونه رو با هم ببینیم:

بشنو و پیدا کن 1

بشنو و پیدا کن 1
بشنو و پیدا کن 1 یک اسباب بازی اموزشی برای کسانی است که دنبال بالابردن قدرت هوش و ذهن کودکان هستند. این بازی به بالا رفتن مهارت هایی چون ایجاد هماهنگی بین چشم و دست، توانایی حرکتی ظریف، اعتماد به نفس، محرک حواس و دقت و تمرکز کمک می کند. همچنین بر اساس تأثیرات اسباب بازی بر روی ذهن و تئوری هوش های 9 گانه گاردنر این محصول در ارتقای هوش درون فردی، تصویری-فضایی و موسیقیایی نیز بسیار مناسب است.
موجود نیست !

بشنو و پیدا کن 2

بشنو و پیدا کن 2
بشنو و پیدا کن 2 یک اسباب بازی اموزشی برای کسانی است که دنبال بالابردن قدرت هوش و ذهن کودکان هستند. این بازی به بالا رفتن مهارت هایی چون ایجاد هماهنگی بین چشم و دست، توانایی حرکتی ظریف، اعتماد به نفس، محرک حواس و دقت و تمرکز کمک می کند. همچنین بر اساس تأثیرات اسباب بازی بر روی ذهن و تئوری هوش های 9 گانه گاردنر این محصول در ارتقای هوش درون فردی، تصویری-فضایی و موسیقیایی نیز بسیار مناسب است.
موجود نیست !

بلز چوبی 15 نت

بلز چوبی 15 نت
بلز چوبی از قرار گرفتن 15 صفحه فلزی روی پایه ی چوبی درست شده است. با ضربه زدن مضراب بر روی صفحه بلز نت های موسیقی اجرا می شود و بچه ها از نواختن لذت میبرن
موجود نیست !

 

6 نظر در “چند بازی برای تقویت حافظه شنیداری کودکان (3 تا 6 سال)

  1. ابراهیمی گفت:

    سلام.ممنون.مطالبتون خوب بود.پسر من ۴ سالشه .حافظه شنیداری خیلی پایینی داری ولی حافظه دیداری اون خوبه.ممنون میشم باز های بیشتری که مناسب سن پسرم باشه بذارین. ممنون

  2. سارا گفت:

    عالی بودعالی

  3. خالقی گفت:

    سلام مطالبتون عالی بود.کانال تلگرامی ندارید؟؟؟

  4. خالقی گفت:

    سلام ممنون از مطالب مفیدتون . اسم کتابهای خانم نصیری و انتشاراتش رو اگه بفرمایید ممنون میشم

  5. الهام گفت:

    با سلام
    مطلب بسیار جالب بود
    مطالب مرتبط پیشنهادی رو هم دوست داشتم
    ارائه جزئیات مثل توضیحی مختصر در مورد تحقیقات و کارهای دکتر توماتیس میتوانست برای علاقه مندان جالبتر باشد
    من در مجموع مطلب شما را بسیار مفید و جالب ارزیابی کردم
    ممنونم

    1. ملیحه سادات یاالله گفت:

      سلام دوست عزیز.
      خیلی ممنون از نظر و پیشنهاد ارزشمند شما ، خوشحالم که از این مطلب راضی بودید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *